top of page
 • Mivel töltsem a szombatot?
  Néhány tipp: - Egy erdei kirándulás, elmélkedés a természetben. - Közösségápolás, család. Beszélgetés, elmélkedés hasonló gondolkodású emberekkel. - Zenehallgatás, olvasás. - Online közvetítés megtekintése (istentisztelet, természetfilm, önkéntes munkák és missziós utak, tudomány, életmód, egészség, stb.) - Kórházi látogatás, rászoruló ismerős bátorítása.
 • A nagymamám szerint a vasárnapot kell megtartanom, és nem a szombatot. Kinek higgyek?"
  Az oldalt böngészve több bejegyzést találsz erről a kérdesről. Az egyik például bemutatja, hogy sok nyelvben a napok jelentése megfelel az első (vasárnap), második (hétfő), harmadik (kedd) és így tovább... szavaknak, míg a szombat (shabbat) a hetedik vagy a nyugalom jelentést hordozza. Azonban a nyugalomnap kapcsán a legfontosabb megérteni annak eredeti célját és minőségi, tartalmi vonatkozásait. Ebben segíthet a Biblia és ez a weboldal.
 • Nem mindegy melyik napot választom pihenésre?
  Első nekifutásra mindegy, csak vésd be a naptárba és ragaszkodj hozzá, máskülönben nehéz lesz ellenállnod a szüntelen felmerülő akadályoknak. Második nekifutásra sokat segíthet egy olyan közösség, ahol hasonló gondolkodású emberekkel járhatod a természetet, vehetsz részt közös étkezéseken, vagy beszélgethetsz az élet örömeiről és nehézségeiről. Szombatünneplők milliói azért választották a szombatot (jelentése a héber eredetiben: nyugalomnap) a pihenésre, mert a Biblia ezt a napot jelölte ki a teremtésről való megemlékezésre.
 • Hol találok a szombatünneplő közösséget?
  Küldj üzenetet és segítünk megtalálni az igényeidnek megfelelő közösséget az általad megjelölt környéken. Emellett online is csatlakozhatsz az ünneplők köréhez, amire több nyelven is kínálkozik lehetőség. Angol nyelvű műsorok, elmélkedések, gyermek programok, természeti és tudományos adások színes választéka található például a www.3abn.org csatornán. Magyar nyelvű lehetőségek felől érdeklődj üzenetben!
 • Honnan tudhatom, hogy a hetedik nap szombatra esik, és a történelem során nem volt időrendi eltolódás?"
  A zsidó nép az Egyiptomból való szabadulás óta szorosan követte a hétnapos ciklus rendjét (pl. mannaszedés hat napon át, majd pihenés szombaton), így a tévedés lehetősége nem állhatott fenn. Az ma sem elképzelhető, hogy egy egész társadalom véletlenül eltévessze, hogy melyik nap virradt rá aznap reggel. Szándékos módosításról pedig nem tudunk. A Gergely-naptárban (i. sz. 1582) történő 10 napos eltolódás a hét napjaira nem volt hatással, mint ahogyan a szölőnapok beiktatása is csak a dátumot befolyásolja.
 • Nem vagyok vallásos, mire jó nekem a szombat?"
  Heti egy pihenőnap mindenkire jó hatással van. A francia forradalom idején kísérletet tettek a 10 napos 'hét' bevezetésére (9 + 1 nap), de sikertelenül. Ember és állat egyaránt megsínylette az új rendszert. A Mókuskerék menüpont több szempontból is rámutat arra, hogy a heti egy napos pihenő gyakorlásának előnyei világnézettől függetlenül és mindenkire érvényesek.
bottom of page