top of page

Lassíts hetente egyszer

Miért jó heti egy napot pihenni, és mi köze van ennek a Bibliához?

Angol tudósok kimutatták… nos, a viccet félretéve: valóban létezik tudományos kimutatás arról, hogy heti egy, aktívan eltöltött pihenőnap beiktatása milyen kedvezőleg hat egészségünkre. Az egy teljes napon át tartó aktív pihenés többek között növeli a várható élettartamot és a munkával töltött idő hatékonyságát, erősíti az immunrendszert, csökkenti a stressz okozta gyulladásos folyamatokat és az alvászavart (bővebben itt).

A pihenés, elvonulás megvalósítása napjainkban nem is olyan könnyű kihívás, ezert az elhatározásban sokat segíthet, ha egy külön napot rendszeresítünk erre a célra. Ha ezt nem tesszük, könnyen előfordulhat, hogy a napi gondok és teendők, barátok, telefonhívások stb. oly mértékben lekötik időnket, hogy az akár egészségünk rovására is mehet. Ezert szükséges az elhatározás és a következetesség időnk megtervezése kapcsán is, éppen úgy, mint ahogyan az étkezésünket vagy a testmozgást sem bízhatjuk a véletlenre. Sokak szerint a hét napos (6+1) életciklus nem emberi találmány vagy a véletlen műve, és biológiailag ez felel meg a legjobban szervezetünk szükségleteinek. A történelem során két alkalommal kíséreltek meg a 10 napos ciklus bevezetését, de mindkét törekvés veszteségekhez vezetett és kudarcba fulladt.

Sok jel szerint földünk értelmes tervezettség útján jött létre. Azonban a teremtés elvét vallók között megoszlanak a vélemények afelől, hogy ez hat valós nap alatt következett-e be, és mikor. A Biblia beszámolóját alapul véve 6+1 napig tartott a folyamat, az azóta eltelt évek száma pedig mindössze ezrekben mérhető.

Akár elfogadjuk ezt a nézetet, akár nem, testünk-lelkünk javára válik a heti egy napos, teljes kikapcsolódás. A heti egy nyugalomnap mellett különböző országokban, vallási és vallástalan körökben egyaránt terjed a sabbatical bevezetése, de ezt természetesen nem mindenki engedheti meg magának.

A sabbatical-nak nevezett szombatév (alkotószabadság, kutatóév) egy olyan hosszabb időszakot, sok esetben egy teljes évet jelent, amikor valaki felhagy mindenkori alaptevékenységével. Ilyenkor nyugodt, szép természeti közegben, új kultúrákat megismerve, bőséges időt szánva a személyes kapcsolatok ápolására és egyéni feltöltődésre az ihletettség olyan többletforrásához jut, melynek hatása még az anyagiak terén is érezhető.

Egy TED TALK beszámolója szerint még étterem is van olyan (Portugália), mely egy teljes évre bezárja kapuit, ennek ellenére az asztalfoglalás ezen a helyen hosszú időre előre megtelt.

Az ószövetségi zsidók minden hetedik évben nemzeti szintű szombatévet tartottak. Ilyenkor kiki többet törődhetett családjával, rokoni kapcsolataival, továbbá pótolhatta esetlegesen elmaradt feladatait. A jómódúak külön figyelmet fordítottak a kevésbé tehetős vagy bajbajutott lakosságra. Ha az ilyen szombatévek kiváltságait nem is élvezhetjük mindnyájan, heti egy nap lassítás mindenki számára elérhető, és már rövidtávon is megtérül.

Érdemes kipróbálni, milyen érzés kiszállni a mókuskerékből. (A kockázatokat illetően kérdezze kezelőorvosát!)

Tovább a cikkekhez

Érdeklődve várjuk az oldallal kapcsolatos észrevételeidet és kérdéseidet
bottom of page